1285 km i Toyota iQ


Vi på Autostrada fick chansen att provköra den nya Toyota iQ under veckan som gått, och vilken vecka det har varit. Vi har hunnit med att köra drygt 128 mil stadstrafik med denna underbara stadsbil.

Med en 1-litersmotor med 68 överraskande pigga hästar glider man runt i stan utan några som helst problem – med gott samvete dessutom. På pappret drar iQ 0.43 liter/mil och ett co2-utsläpp på 99 gram /km (21 gram eller 17,5% under miljögränsen). Efter 7 långa dagar med denna 2,9 meter långa (läs: korta) bil landade snittförbrukningen på 0.66 l/milen. Överraskande lågt med tanke på att det enbart varit stadstrafik, och min aning aggressiva körstil.

Toyota iQ är världens minsta 4-sitsiga bil. Vi lyckades trycka in 3 personer och köra ett par kilometer innan vi gav upp. Det är ingen 4-sitsig bil. Det går att få in en 5årig unge bakom förarstolen, inte mer. Men – två passagerare sitter bra. Riktigt bra till och med. Detta tackvare att man flyttat fram den främre passagerarstolen (i förhållande till föraren) för att ge benutrymme till den lyckliga baksätespassageraren.

Det bästa med nya Toyota iQ är förutom designen, storleken, bränsleekonomin, säkerheten (9 krockkuddar, ABS, BA, EBD, VSC & TRC som standard), elektroniska kraftöverföringen till ratten, nämligen svängradien. Du vänder verkligen på en 5-öring. En enda gång under hela veckan har jag varit tvungen att backa för att vänta vid en u-sväng eller vändplan. Helt underbart.

Dock så har iQ några brister. Först och främst – stolen. Jag har ont i ryggen och rumpan. Avsaknad av svankstöd och en i princip platt sittdyna gör att du inte alls är fixerad i stolen utan glider omkring i svängarna. På andra plats kommer priset, från 138 500 kr. Med Smart som största konkurrent och ett pris som nästan är det dubbla så tappar man lite lusten. Sist men inte minst kommer den plastiga inredningen. Billig hårdplast som känns som den ska spricka om man tappar ett mynt på den – inte ok!

Sammanfattningsvis kan vi dock konstatera att Toyota iQ är en fantastisk stadsbil. Rolig att köra, lätt att parkera och snygg. Hade priset varit 30 000 mindre hade det varit ett givet köp för storstadsbon.

Vårt tips är att köpa en lättare begagnad så kommer är din nöjdhet garanterad.


Annonser