2009 Audi Q7 V12 TDI


Det är nu lite drygt två år sedan, 2006, som Audi började produktionen av Q7-modellen. Den blev snabbt en populär bil och redan första året sålde Audi 52 750 st av Q7:an. Sedan dess har man även tagit fram ett exteriört-kit i form av sportsline. Med detta kit som tillval får man lite slinkare linjer med hjälp av kjolpaket och vassare fälgar. Sedan en tid tillbaka har man även släppt ett par konceptbilder på en ny variant av Q7, en V12 TDI. Igår, den 1 mars, gick Audi ut med ett pressmeddelande om att denna modell nu kommer i produktion. Bilen kommer bland annat att ställas ut under motormässa i Geneve.

audi-q7-v12-tdi-snefront.jpg

audi-q7-v12-tdi-snebak.jpg

Produktionsmodellen kommer i form av en 6.0 liters V12 TDI. Den ger ifrån sig hela 500 hk och ett otroligt vridmoment på 1000 Nm. Detta sätter iväg upp till 100 km/h på endast 5.5 sekunder. Maxhastigheten har en elektronisk spärr vid 250 km/h. En mycket trevlig nyhet är att keramiska bromsar kommer som standard i denna modell, något som kan komma väl till pass med den effekt som bilen levererar. Audi meddelade även att motorn är snarlik till den de använder sig av i deras Le Mans-bil. Trots den kraftfulla motorn har man lyckats hålla nere bränsleförbrukningen. I genomsnitt (blandad körning) uppger de att den drar strax under 1.2 liter per mil.

audi-q7-v12-tdi-motor.jpg

Förutom den nya motorn har man lagt till ett kraftingivande yttre. Fronten är nästan som en öppen mun för att kunna suga in så mycket luft som möjligt till att kyla motorn. Baktill har man gjort den lite mer slim med linjer för god aerodynamik. I hjulväg finns det möjlighet att välja mellan antingen 20 eller 21 tumsfälgar á la RS-stil. Skulle det nu vara så att ni känner er sugna på att köpa detta monster så kommer Audi börja ta emot förhandsbeställningar under andra hälften detta år. Några prisuppgifter har ännu ej tillkännagivits, men runt 800 000 kr får man nog räkna med.

audi-q7-v12-tdi-front.jpg

audi-q7-v12-tdi-bak.jpg

audi-q7-v12-tdi-ovan.jpg

audi-q7-v12-tdi-int.jpg

Källa: Audi

Annonser