Svenska Rallyt 2008


Så var det äntligen dags för årets upplaga av det svenska rallyt.
Den andra deltävlingen, första vinterrallyt och den 57e i ordningen för Sveriges del.

Sébastian Loeb kommer som storfavorit till de värmländska skogarna med hela hundra vm-starter, 36
etappsegrar och 4 VM-titlar i bagaget. Under svenska rallyt 2004 blev han även första icke nordbo att ta hem segern.
Alla experter är överens, 2008 blir det år som Loeb skriver historia och gör det ingen annan tidigare klarat av, att kamma hem en femte VM-titel.

Första dagen började i Karlstad med Super Special Stage på Färjestadstravet.
Solberg som tog hem segern i Svenska rallyt 2005 har under förra säsongen haft stora problem med sin Subaru Impreza WRC 2007 och har inte heller haft en bra början under årets upplaga. Trots det lyckas han ändå plocka hem första etappen.

solberg_broms.jpg

latvala_air.jpg

Under den andra dagen visar den 22-åriga finnen Jari-Matti Latvala framfötterna och plockar hem segern på sju av åtta specialsträckor och kopplar därmed ett starkt grepp om ledningen inför de två resterande dagarna. Latvala snittar 118 km/h på de smala skogsvägarna och visar ingen respekt för varken det dåliga underlaget eller sina betydligt mer erfarna rallykollegor. Endast italienaren Gigi Galli lyckas rå på Latvala och vinner den andra dagens sista etapp, även den en superspecial.

galli_sideair.jpg

På lördagen blev det dags för världsmästaren Sebastian Loeb att ta sin första etappseger. Loeb ville egentligen åka hem och avbryta rallyt då han efter första dagen hade minimala chanser att plocka hem titeln. Teamet hade däremot en annan synpunkt på saken meddelade Loeb vid målet på SS9. Senare under lördagen var det dags för det världsberömda SS11/14 Vargåsen där rallyts mest omtalade och spektakulära publikområde finns. Platsen heter Colin’s Crest och är till stor del känd för att vara den del där man mäter förarnas flygturer. Platsen är som namnet antyder, uppkallad efter Colin McRae som tagiskt omkom i en helikopterolycka i september förra året.

citroen_front.jpg  publ_cc1.jpg

I McRae’s ära har man till årets rally infört Colin’s Crest Award, ett vandringspris som går till den föraren som hoppar längst. Premiärpriset togs av Khalid Al Qassimi som i sin Ford Focus WRC 07 hoppade 36 meter. Det officiella rekordet innehavs av Mikko Hirvonen som 2006 hoppade 40,8 meter, det vill säga nästan 4 hela SL-bussar. Dock har McRae det inofficiella rekordet då han innan man startade mätningarna 2006 uppgetts ha flugit över 50 meter under sina glansår på 90-talet. Den som vann sträckan var dock Sebastian Loeb som med sina 151 km/h passerade Colins crest som den snabbaste bilen. Dessvärre blev samme man tvungen att bryta rallyt efter tekniska problem under SS13.

prins.jpg

Prins Carl-Philip Bernadotte var också intresserad av rallyt.

Förutom Loebs två etappvinster tog även spanjoren, Sordo, två segrar och finnen, Hirvonen, en under tävlingens tredje dag. Latvala placerade sig som sämst på en fjärdeplats och hade där med ett guldläge inför den sista dagen då han i praktiken bara behövde se till att gå i mål.

vitsubaru_finne.jpg

Norska Henning Solberg hade under hela rallyt kört bra men hamnat i skymundan efter att ha fått punktering och tappade nästan 15 minuter i och med detta. Men som det visade sig tog Henning sin revansch under söndagen och vann samtliga etapper. Dock var han inget hot mot Latvala som blev historisk när han som yngste förare någonsin vann sitt första VM-rally hela 58 sekunder före sin landsman och stallkamrat Mikko Hirvonen.
Fordstallet plockade hem samtliga pallplaceringar i och med att Gigi Galli tog tredjeplatsen strax för en lycklig Petter Solberg som trots en riktigt dålig bil lyckades köra upp sig till fjärde platsen.

Det största svenskhoppet P-G Andersson var tvungen att bryta efter den fjärde specialsträckan efter ett tekniskt fel på motorn. Det som skulle bli hans stora genombrott blev istället en åskådarplats vid sidan av vägen. Bästa svensk blev Patrik Sandell som med sin Subaru slutade på en 11:e plats.

För att se samtliga bilder från rallyt klicka här.

Annonser