2009 Mercedes-Benz SL


Mercedes-Benz SL. En sportbil som följt oss i flera decennier. Den kom först 1954 och fick genast ett varmt välkomnande. Modellen 300SL ”Gullwing” är troligen en av de mest legendariska sportbilar som rullat på våra vägar. 2001 fick SL den form vi nu är vana vid och nu är det alltså dags för ytterliggare en generation, den sjätte i raden.

Den förra generation hade sina skavanker. Mercedes har generellt sett haft en del problem om vi ser tillbaka ett par år. De har tidigare varit kända för sin utormordentliga kvalité, något som kom att ifrågasättas under 2000-talets början. Vi kan bara hoppas att det verkligen gett dem en tankeställare och att denna sjätte generation av SL återigen kan stoltsera med ypperligg kvalité.

Rent utseendemässigt finner vi många likheter den den femte generationen. Det som står ut mest är den nya fronten som ger ett maskulinare uttryck än dess föregångare. Några mindre ändringar på bakpartiet går även att finna. Små detaljer som till sin helhet ger bilen ett nytt sportigare utseende.

Innuti bilen finner vi endast några få ändringar. Den mest markanta är den nya ratten samt en smärre förändring i panelen. I övrigt har ett nytt lädertillval kommit i färgen naturbeige.

I motorväg kommer fyra alternativ finnas tillhands. Serien börjar som bas med nytillskottet SL 280 som levererar 231 hk. Därefter kommer den andra V6:an, SL 350, som nu bjuder upp med 316 hk från tidigare 272 hk. Sen har vi det ännu mer effektfulla alternativ som då stegar upp till en V8:a, SL 500, som levererar 388 hk. Högst upp i serien hittar vi SL 600 som med sin V12 pressar ut 517 hk. När någon AMG-modell dyker upp är ännu inte fastställt.

Gällande pris har inga uppgifter ännu blivit officiella, vi kan troligen förvänta oss något i stil med föregående generation. Mycket mer än så kan vi förmedla i nuvarande stund. Vi får alla fortsätta dräggla över bilderna tills vi får möjlighet att prova denna, sjätte i sitt led, och alltmer klassiska SL-modell.

sl09front.jpg
Framifrån

sl09rear.jpg
Bakifrån

sl09inside.jpg
Interiör

Annonser